Te-ai plictisit de ieșitul la film, club sau în parc? Astăzi am să îți prezint o nouă metodă de a petrece timpul liber alături de prietenii tăi.

M-am gândit să scriu acest articol despre escape room-uri deoarece am observat că majoritatea nu cunosc sau nu au trecut printr-o asemenea experiență.

Totul este doar un joc de evadare dintr-o cameră cu o anumită tematică – fie că este vorba de un laborator secret, de un hotel abandonat sau de un buncăr nuclear. Ai (de obicei) doar 60 de minute să evadezi din acest scenariu alături de echipa ta. Pentru a ieși din cameră și a termina jocul grupul tău va trebui să rezolve o serie de puzzle-uri care vor duce la găsirea “cheii” care descuie camera.

Puzzle-urile sunt foarte bine ascunse în cameră. Pot fi atât de variate și atât de complexe încât te voi lăsa pe tine să le descoperi atunci când vei intra intr-un asemenea joc.

Joc liniar vs joc neliniar

Jocul de escape room poate fi liniar sau neliniar.

Jocul liniar:

  • Este conceput în așa fel încât rezolvarea unui puzzle duce la posibilitatea de a rezolva alt puzzle și tot așa până la terminarea jocului.
  • Nivel de dificultate mai scăzut.

Jocul neliniar:

  • Este mai complicat.
  • La începutul jocului se pot rezolva mai multe puzzle-uri în același timp.
  • Rezolvarea puzzle-urilor duce la deblocarea unui alt puzzle.

Experiența personală

Escape room-urile sunt o metodă foarte bună de a scoate din zona de confort un grup de oameni (prienteni, colegi, etc.). La final fiecare participant învăță să lucreze în echipă, să își asume niște task-uri (prin rezolvarea puzzle-urilor), să își exprime opinia (în privința unei anumite rezolvări).

Am intrat în mai multe camere de diverse dificultăți alături de anumiți prieteni, chiar și alături de două doamne profesoare. Pot spune că cele mai mari piedici în timpul jocului sunt de obicei lipsa de experiență (doarece nu știi după ce indicii să te uiți), presiunea timpului care se scurge extrem de rapid și problemele în exprimarea opiniei/ căderii de comun acord a participanților. Așa că dacă vrei să mergi cu un prieten încăpățânat mai bine să nu faci asta sau poți să-l iei dacă crezi ca vă învăța ceva din această experiență.

Am intrat într-un escape room cu două profesoare

Când eram licean am ogranizat alături de o colegă câteva ieșiri la un escape room unde au participat mai mulți colegi.

Eu și colega din organizarea acestor ieșiri am intrat în una dintre cele mai grele camere din oraș alături de două profesoare de fizică. Era prima dată pentru toți membrii echipei, înafară de mine. De aceea nu am putut să evadăm. La final operatorul camerei ne-a spus că am parcurs aproximativ 40-50% din puzzle-uri.

Pentru că acea cameră s-a închis între timp îmi permit să vorbesc despre puzzle-uri și rezolvarea lor.

Jocul era neliniar, primul puzzle pe care l-am zărit era un fel de macara care avea o ancoră în capăt. Mecanismul era intr-o alta cameră, izolat de un geam. Acesta trebuia operat de două persoane astfel încât ancora trebuia să prindă o cutie care trebuia să fie plasată pe un plan înclinat unde aluneca în mâinile noastre. În această cutie se afla un obiect de care aveam nevoie mai tărziu, o cheie. Între timp, cineva găsise un limbaj criptat care putea fi înteles doar cu ajutorul anumitor elemente din decorul camerei. Rezolvarea codului ducea la rezolvarea partială a unui puzzle. Acesta odata rezolvat stingea lumina din cameră și deschidea un dulap. (Cam atât am putut să rezolvăm din cameră deoarece a fost foarte grea iar timpul s-a scurs)

În final am ieșit dezamagit din camera însă, a fost o experiența placută.

Sper că ți-am stârnit interesul (sau cheful) de a merge la un escape room.

error: